Taivalmaa

Taivalmaan kylä sijaitsee Jalasjärven kunnan ja Seinäjoen kaupunkiin kuuluvan Peräseinäjoen taajaman rajalla. Jalasjärven keskustaan on matkaa 15 kilometriä, Peräseinäjoelle 9 kilometriä ja Seinäjoelle 35 kilometriä. Kylä on perinteistä maatalousaluetta, joka kuitenkin tilakokojen kasvaessa on muuttunut monen osalta viihtyisäksi asuinpaikaksi, josta käydään töissä kylän ulkopuolella. Asukkaita kylässä on vajaa 200, lisäksi on runsaasti vapaa-ajan asuntoja. Asumisviihtyvyyttä lisääkin rauhallinen, lämminhenkinen yhteisö monipuolisen luonnon keskellä.

Palvelut

Kunnan palvelut ovat lähinnä keskustassa. Kirjastoauto liikennöi ja kylältä on myös palveluliikennettä keskustaan. Kylällä on maatalouden lisäksi mm. maansiirto-, linja-autoliikenne-, huonekalu- ja metallialan yrityksiä, graafisen suunnittelun ja tietokonehuollon yritys sekä 4H koirahoitola. Taivaltupa tarjoaa tilaa juhlien järjestäjille ja majoitusta kesäaikana.

Yhteisessä käytössä olevat tilat ja harrastusmahdollisuudet

Nuorisoseurantalo Taivaltupa, jossa toimintaa myös kansalaisopistolla ja erilaisilla kerhoilla. Kylältä löytyy uimapaikkoja, talvella hiihtolatuja ja tietysti retkeilymahdollisuuksia luontoon, jossa monipuolinen eläimistö ja linnusto.

Kylän tapahtumia

Laturetki, päivällisiä, pääsiäisvalkiat, kyläjumalanpalvelus, kesätapahtuma- ja retket, pikkujoulu, joululauluilta, karaoke- ja biljardi-illat.

Alueella toimivat yhdistykset

Nuorisoseuran lisäksi Maa- ja kotitalousseura, 4-H kerho, Taivalmaan metsästäjäinyhtymä.

Rakennuspaikkoja

Halukkaille rakentajille etsitään tontteja. Asumiskuntoiset talot vaihtavat omistajaa varsin hyvin, mutta välillä on jotain tarjolla.

Kylän vahvuudet

Viihtyisä, rauhallinen asuinympäristö. Tiivis, talkoohenkinen kyläyhteisö. Lähellä runsaasti työpaikkoja, mm. turvesuot, Vapon pellettitehdas ja korjaamo, Kekkilän kasvuturvetehdas ja kasvihuonekylä.

Erityispiirteet

Kylän halki kulkee 1860-luvun nälkävuosina hätäaputyönä tehty Tokerotie. Kylällä toimi aikoinaan kestikievari. Kylän historia on koottu kirjaksi ”Taivalmaan kylää kansissa”.

Kylän mahdollisuudet tulevaisuudessa

Maatalousyrittäjyyden kannattavuus jatkossakin. Lähialueen työpaikkojen pysyminen. Kylän yhteishengen säilyttäminen ja vahvistaminen. Nuorison aktivointi kylätoimintaan.

Kylän hyviä puolia yritystoiminnan kannalta

Hyvät tieyhteydet. Avoin ja auttavainen ilmapiiri. Palveluita saatavilla lähietäisyydellä.

Tärkeimmät kehittämiskohteet

Jätevesikysymykseen järkevät ratkaisut. Kunnan palvelujen saatavuus mm. liikenneyhteydet, vanhushuolto, kylien huomioiminen kunnan kehittämisessä.

 

Taivalmaan Nuorisoseura ry
www.jalasjarvenkylat.fi/taivalmaa
pj Tapani Pihlaja, puh. 050 5949 227
sihteeri Paavo Antila, puh. 0400 290 988
sähköposti antilapaavo@gmail.com

Ota yhteyttä Tilaa uutiskirje