Kihniänkylä

Kihniänkylä on maaseutumainen noin 400 asukkaan kyläyhteisö, jossa on hyvin hoidetut talot sekä maanviljelys- ja karjanhoitotilat. Uusia taloja on viime vuosina rakennettu runsaasti ja kylässä toimii kaksiopettajainen koulu. Kylään rakentaville kerätään vanhan perinteen mukaan niin sanotut kökkäpuut ja annetaan talkooapua. Kylässä on kaksi vanhaa myllyä, joista Kalakosken Mylly on vielä käyttökuntoinen. Kylän helmi on kuitenkin Kihniänjoki, jonka kunto on viime vuosina parantunut. Kylän halki kulkee myös luontopolku.

Palvelut

Kylällä on koulu ja kyläkauppa sekä parturi-kampaamo, valokuvaamo, kaksi maatilamatkailuyritystä, hirsiveistäjä sekä urakoitsijoita ja muita yrittäjiä. Vanhuksille on hoiva-, ruoka- ja kuljetuspalveluita. Vanhustenkotiyhdistyksellä on 14 asuntoa kolmessa rivitalossa.

Yhteisessä käytössä olevat tilat ja harrastusmahdollisuudet

Honkavaaran kerhotilat ja Nuorisoseura Sampola, jossa erikseen vuokrattavissa 200 hengen pitokalusto. Hienot maastot mahdollistavat luonnossa liikkumisen ja rauhoittumisen. Koululta Hiiroonkalliolle 5 kilometrin valaistu latu sekä uusi kota, joka on avoinna kaikkien liikkujien käyttöön. Koira- ja hevosharrastus on monimuotoista ja Korteskylän harjoitusravirata palvelee raviharrastajia. Kansalaisopisto järjestää jumppaa, posliininmaalausta ja kudontapiirejä. Seurakunnan, 4H-yhdistyksen ja nuorisoseuran toiminta on aktiivista. Maamiesseuralla kaksi kuivaaja ja konevuokraustoimintaa.

Alueella toimivat yhdistykset

Kihniänkylän Kyläyhdistys, Kihniänkylän Nuorisoseura, Maamiesseura ja Maa- ja kotitalousnaiset, Vanhustenkotiyhdistys.

Kylän tapahtumia

Sampolassa kevät- ja syyspäivälliset, pääsiäisvalkiat, yhteiset liikuntatapahtumat, joululaatikoiden valmistustalkoot sekä pikkujoulut.

Rakennuspaikkoja

Kylässä on vapaita rakennuspaikkoja ja niitä myös etsitään yhdessä tarvitseville. Tyhjät talot ovat menneet kaupan, osa niistä on lomakäytössä.

Kylän vahvuudet ja mahdollisuudet

Kylän vahvuudet ovat vahva talkoohenki, avuliaisuus sekä aktiivinen yhdistystoiminta. Kylän mahdollisuudet ovat työhön ja asumiseen sekä maa- ja metsätalouteen liittyviä. Lähiseudun työ- ja etätyömahdollisuudet ovat työllisyyden kannalta keskeisiä. Asumisessa korostuu maaseutumaisuus ja arvostus asumisen väljyyteen.

Erityispiirteet

Kylässä on useita maatilamatkailutiloja. Hieno jokivarsimaisema, Hiironkallio, valaistu kuntorata sekä uimaranta Sampolan rannassa. Kylässä on runsaasti musiikin osaajia ja kädentaitojen ammattilaisia. NS Sampola on pitäjän kauneimmalla paikalla kohisevan kosken rannalla. Kylästä on myös koottu 350-sivuinen kylähistoria Laillansa sitä jokahinen kirnuaa.

Hyvät puolet yritystoiminnan kannalta

Kylän halki vie hyväkuntoinen valaistu tie; Peräseinäjoelle 10 km ja Seinäjoelle 35 km.

Tärkeimmät kehittämisen kohteet

Kihniänkylän hankkeen valmiiksi saattaminen (NS Sampolan ja kuntoradan kunnostus). Jokirantojen perkaus, jätevesijärjestelmien ja kiinteän laajakaistayhteyden rakentaminen, Hiiroonkallion suojeleminen sekä kevyenliikenteen väylän saaminen. Kolmannen sektorin toiminnan nivoutumista vähenevien peruspalvelujen tuottamiseen on kehitettävä.

Vältettävät uhat

Koulun ja kyläkaupan säilyttäminen sekä viljelijäväestön jaksaminen ovat tärkeitä asioita.

 

Kihniänkylän kyläyhdistys ry
www.kihniankylannuorisoseura.kotisivukone.com

pj Riitta Ojaniemi, ojaniemiriitta@gmail.com
Kihniänkylän Nuorisoseura ry
Pertti Saarinen, pertti.saarinen@netikka.fi
Facebook: Kihniänkylän nuorisoseura

Ota yhteyttä Tilaa uutiskirje