Kainasto

Kainaston kylää halkoo Valtatie 18 Seinäjoki-Vaasa ja rautatie. Kainasto on noin 150 savun kylä, joka on tullut tunnetuksi vireästä kesäteatteritoiminnasta ja mäkihyppyreistä. Kylän ilmettä hallitsee vanha nuorisoseurantalo ja entinen koulu, jossa toimii päiväkoti. Kainasto on profiililtaan pitkä kylä, jota ympäröi upeat, viljavat peltomaisemat. Kylällä on kaksi pientä järveä, Varrasjärvi ja Vähäjärvi. Kylän historiaa on kerätty kirjaan Kainastoa kansien välissä (2002), joka oli ensimmäinen Ylistaron kylähistoriakirja.

Palvelut

Kylällä toimii kaupungin päiväkoti entisissä Kainaston koulun tiloissa. Tämä on lapsiperheille tärkeä kunnallinen palvelu kylällä. Kirjastoauto käy kahtena päivänä viikossa.

Yhteisessä käytössä olevat tilat ja harrastusmahdollisuudet

Kylän yhteisenä kokoontumistilana toimii Kainaston Nuorisoseurantalo, joka valmistui nykyiseen muotoonsa vuonna 1928. Salin jykevät hirsiseinät luovat tunnelmallisen kokoontumistilan
arkeen ja juhlaan. Nuorisoseuran peruskorjaus valmistui keväällä 2014 ja kunnostetut tilat tarjoavat erinomaiset puitteet monenlaisiin juhliin. Nuorisoseuran tilat ja Jyrkän kesäteatteri mahdollistavat monenlaista harrastustoimintaa, kuten häihin ja syntymäpäiviin. Kylällä on teatteriharrastuksessa vuosikymmenien perinteet.

Alueella toimivat yhdistykset

Ylistaron Kainaston nuorisoseura, Kainaston kyläyhdistys, Kainaston maamiesseura, Kainaston maaseutunaiset, Kainaston metsästysseura.

Kylän tapahtumia

Kesäteatteriesitykset, Impinpäivät, Joulumyyjäiset. Kesäisin lapsille pidetään pyhäkoulua.

Rakennuspaikkoja

Kylässä on kaupungin tontteja ja kaupungin omistama vuokrarivitalo. Myös yksityisiltä löytyy vapaita rakennuspaikkoja. Kylän läpi kulkee kaupungin runkovesijohto ja runkoviemäri, johon huomattava osa talouksista voidaan liittää.

Kylän vahvuudet

Kylän vahvuutena on nopeat liikenneyhteydet moneen suuntaan. Seinäjoelle on matkaa n. 17 km ja Ylistaron keskustaan 7 km. Vaasaan matka taittuu n. 45 minuutissa. Kainaston Teräsmäki on yksi Seinäjoen tärkeimmistä kasvavista teollisuusalueista, jossa toimii merkittäviä yrityksiä.

Kylän mahdollisuudet

Kylän erinomaisen sijainnin johdosta asukasmäärä ja työpaikkojen määrä kylällä lisääntyy. Seurantalon peruskorjaus antoi uskoa kylän kökkähengen nousulle ja kunnostettu talo on suuri mahdollisuus monenlaiseen, uuteen toimintaan. Latoosenmäki eli nuorisoseuran ja päiväkodin ympäristö on toimiva kokonaisuus.

Tärkeimmät kehittämiskohteet

Tärkein kehittämiskohde on rakentaa vilkkaasti liikennöidyn valtatien varteen kevyen liikenteen väylä. Se on välttämätön yleisen liikenneturvallisuuden kannalta. Nuorisoseurantalon peruskorjaus on valmistunut ja talon monipuolinen käyttö on nyt mahdollista. Jyrkän kesäteatterin kattaminen lähivuosina on tarpeellista. Kylän yhteisen toiminnan aktivointi on tärkeä haaste.

Vältettävät uhat

Liikenneturvallisuuden heikkeneminen entisestään on kylän pahin uhka. Kaupungin toiminnan ja rakennusmahdollisuuksien keskittyminen ja painottaminen vain ydinkeskustaan. Kylien ja haja-asutusalueiden kehittämisen unohtaminen.

 

Kainaston Nuorisoseura ry
www.kainastons.blogspot.fi

pj Asko Istolahti, puh. 044 411 4440
asko.istolahti@netikka.fi

Ota yhteyttä Tilaa uutiskirje