Ämmälänkylä

Ämmälänkylä sijaitsee keskellä Seinäjoen aluetta noin kymmenen kilometriä keskustasta. Kylässä on lähes 150 asukasta ja 48 taloa. Asuminen on väljää ja lapsilla on turvallinen kasvuympäristö. Kylällä on yritystoimintaa maaseutuyrittämisestä hyvinvointipalveluihin. Suurin osa asukkaista käy kylän ulkopuolella töissä ja kouluikäiset kyyditään kaupungin eri kouluihin. Asutuksen keskellä kulkeva ”serpentiinitie” on vuonna 2007 kunnostettu ja asfaltoitu.

Palvelut

Kirjastoauto käy entisellä koululla joka toinen viikko. Koululla kokoontuu kerran viikossa kaupungin nuorisotoimen alaisena lasten peli-ilta. Naisten kuntojumppa on kerran viikossa kansalaisopiston toimintana. Paikallisliikenne, Seili, kulkee määräajoin.

Yhteisessä käytössä olevat tilat ja harrastusmahdollisuudet

Kaupungin omistama entinen koulu toimii kylän toiminnan keskuksena, Ämmälä-Seuran kokouspaikkana. Siellä voidaan pitää myös perhejuhlia. Kyläseura vuokraa omistamaansa ruoka- ja kahvikalustoa myös ulkopuolisille. Koulun pihalla on luistinrata, latuverkosto ja lasten leikkipuisto sekä grillikota.

Kylän tapahtumia

Vuosikokousten yhteydessä järjestetään liikuntapäiviä ja luentotilaisuuksia. Lisäksi sekä naisille että miehille järjestetään erilaisia teemailtoja. Esimerkiksi talvisin on jääkiekkoilta kerran viikossa. Keväisin siivotaan koulun pihamaa ja maantieojat. Kesäisin Ämmälä-Seuran kustantama kesäretki. Joulukuussa yhteinen joululauluilta ja hartaustilaisuus.

Rakennuspaikkoja

Kylässä on kymmenkunta tyhjää taloa sekä vapaita tontteja. Voit kysellä tarjonnasta kyläseuralta. Lisäksi kylässä on kaupungin omistamia tontteja.

Kylän vahvuudet

Asuminen kylässä on väljää ja asukkaat tuttuja keskenään. Yhteisöllisyys ja toisista välittäminen on luontevaa. Lenkkipolut, luonnonrauha ja hiljaisuus ovat kylän vahvuuksia. Kylälle johtaa hyväkuntoinen tie.

Kylän mahdollisuudet

Kylän keskuksena toimii Seinäjoen kaupungin omistama entinen Ämmälän koulu, joka on kylän elävänä pysymisen elinehto. Uudisrakentamisen myötä lapsiperheitä muuttaa kylälle. Kylällä on mittavaa yritystoimintaa, joka työllistää ja palvelee laajemminkin. Uuden tien myötä rakentaminen on lisääntynyt ja asumisviihtyvyys parantunut.

Erityispiirteet

Kylän nimi juontaa juurensa Isonvihan ajalta 1700-luvun alusta, jolloin lapset ja naiset vietiin sotaa pakoon ja turvaan kauas takamaille. Varsinainen asutus on Ämmälänkylään tullut vasta noin 1830-luvulla. Kylän läpi kiemurtelee Pajuluoma, joka on parhaillaan kunnostuksen alla. Kylä on noin 65 metriä kaupungin keskustaa korkeammalla.

Hyvät puolet yritystoiminnan kannalta

Kylä sijaitsee maantieteellisesti hyvällä paikalla. Matka on lyhyt esimerkiksi Seinäjoen keskustaan hyväkuntoista tietä pitkin. Rakennusmaa on edullista ja kylältä löytyy työvoimaa.

Tärkeimmät kehittämiskohteet

Jätevesijärjestelmät puhuttavat kyläläisiä. Kyläympäristön maisemointia pidetään tärkeänä.

Vältettävät uhat

Senioriväestölle kaivataan mutkattomia tukipalveluita. Kyläseuran käytössä olevan, kaupungin omistaman entisen Ämmälän koulun pysyminen samassa käytössä on erittäin tärkeää.

 

Ämmälä-Seura ry
Facebook Ämmälänkylä (Seinäjoki)
pj Maarit Vinni
maarit.vinni@netti.fi

Ota yhteyttä Tilaa uutiskirje